Pri objednávke nad 70 € doprava ZDARMA

Máte otázky? Zavolajte na (+420) 605 196 199

Napíšte nám: info@fotoliecba.sk
Šťastná žena so psoriázou

Aký je život so psoriázou?

Psoriázaje nevyliečiteľná, chronická choroba, a aj napriek tomu, že v dnešnej dobe existuje veľa možností liečby, ktoré pomáhajú držať pod kontrolou symptómy psoriázy, pre milióny ľudí žijúcich s touto chorobou je práve udržanie symptómov pod kontrolou neustálym bojom, ktorý vyžaduje húževnatosť na dodržiavanie liečby.

Žena so psoriázou

Nekonečné svrbenie

Keď, teraz 37-ročnej Abigaile Newkirk z New Jersey, prvýkrát diagnostikovali ťažkú psoriázu vo veku iba 3 rokov, hovorí, že nebolo veľa možností, ako jej uľaviť. „Vtedy v skutočnosti neexistovalo nič, čo by mohlo pomôcť psoriáze. Bola som v detskej nemocnici viac ako mesiac a lekári ma dali na opaľovacie lôžko,“ hovorí, keď dostávala ranú verziu fototerapie, ktorá pomáha znížiť najhorší zápal. Fototerapia je stále bežne používaná pri liečbe psoriázy, pretože určité UVB lúče môžu preniknúť kožou a spomaliť rast buniek.

Len čo lekári dostali pod kontrolu to najhoršie zo zápalu, prepustili Abigaile domov aj so svetelnou lampou. „Ležala som pod ňou 15 minút, 2 alebo 3-krát denne. Takto som to robila každý deň po celé roky,“ hovorí, pretože vtedy bolo len málo liekov, ktoré pomáhali upokojiť svrbenie a bolestivý zápal kože. Abigaile sama hovorí, že má naozaj ťažkú formu psoriázy, ktorá pokrýva až 80 % jej kože. „Psoriázu mám na svojich pažiach, tele a na kĺboch, hlavne na kolenách a lakťoch. Mám šťastie, že nemám psoriázu na tvári,“ hovorí. Hoci psoriáza má silnú genetickú zložku, nikto v rodine Newkirkov ju nemá, dokonca ani Abigailino dvojča.

Ako jediná so psoriázou, ako v rodine, tak v škole, to nemala Abigaile vôbec ľahké, pretože sa jej symptómy s pribúdajúcimi rokmi zhoršovali, ale najviac sa symptómy zhoršili, keď bola Abigaile tehotná so svojím prvým dieťaťom. „Spúšť psoriázy, ktorá mi začala v tehotenstve, mi už nikdy nezmizla,“ hovorí Abigaile. Štúdia uvádza, že priebeh psoriázy u žien v tehotenstve je veľmi individuálny. Niektorým ženám výkyvy hormónov zmiernia symptómy psoriázy, zatiaľ čo iným sa naopak príznaky psoriázy ešte zhoršia.

Ako žiť lepšie aj so psoriázou?

Podľa odborníkov je jedným z najlepších spôsobov, ako môžu pacienti žiť lepšie so psoriázou, udržanie čo najbližšie k ich ideálnej telesnej hmotnosti. Je totiž známe, že nadváha alebo obezita príznaky psoriázy len zhoršuje. Okrem toho existujú vedľajšie metabolické komplikácie, ktoré sú sprevádzané psoriázou, ako sú srdcové ochorenia, diabetes alebo vysoká hladina cholesterolu. Všetky tieto faktory sa zhoršujú s nadváhou, preto kontrola váhy, pravidelné cvičenie a zdravý jedálniček je zásadný pre zlepšenie života pacientov so psoriázou.

Pre niektorých pacientov to znamená vyhýbanie sa niektorým potravinám, ktoré sú známymi spúšťačmi svrbenia a iných symptómov psoriázy. Napríklad v prípade Abigaile sa zdá, že takými spúšťačmi sú paradajky, citrusy a alkohol. „Rajčinová omáčka a pomarančový džús sú pre mňa jedno veľké NIE. Moje telo reaguje na tieto potraviny, ale nie som na prísnej diéte. Len vždy, keď zjem niečo nezdravé, tak sa mi zhoršia príznaky, preto sa snažím jesť čo najčistejšie,“ hovorí Abigaile.

Odborníci tvrdia, že je naozaj ťažké nájsť dôkazy o tom, že určitá diéta má blahodarný vplyv na psoriázu, avšak mnoho pacientov samo zistilo, že určité potraviny alebo zložky potravín sú problematické a vyvolávajú zhoršenie príznakov psoriázy. Niektorí pacienti zistia, že konzumácia červeného mäsa, vajec a mliečnych výrobkov, spracovaných potravín, alkoholu a lepku môže vyvolať zvýšenú autoimunitnú reakciu v tele. Na druhej strane potraviny s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín (mastné ryby ako losos a sardinky) môžu znížiť zápal v tele. Ovocie a zelenina, ktoré majú vysoký obsah antioxidantov a bojujú s oxidačným stresom a zápalom, sú tiež považované za užitočné pre pacientov so psoriázou.

Muž so psoriázou držiaci sa za hlavu

Emočný vplyv psoriázy

Možno najťažším aspektom života so psoriázou sú sociálne dôsledky a dopady duševného zdravia. Pre Abigaile, u ktorej choroba prepukla už v ranej mladosti, mala psoriáza za následok predovšetkým nepríjemnú školskú skúsenosť. „Bola som nestále šikanovaná v škole. Väčšinu života som strávila v rozpakoch. Nenosila som krátke rukávy ani šortky. Ale teraz, keď som staršia a mám dve dcéry, mám úplne iný pohľad na psoriázu, je to jednoducho niečo, čo ma odlišuje od kohokoľvek iného,“ hovorí Abigaile

To, že sa človek líši od iných, však môže byť súčasťou problému. Stres je bezpochyby kameňom úrazu pre veľa ľudí so psoriázou. Čím horšia je psoriáza, tým horší je aj stres pacienta, čo môže viesť k nekonečnému cyklu boja so symptómami. Avšak túto schému je možné zlomiť tým, že sa pacient bude o seba starať, a to predovšetkým znížením stresu, zdravým životným štýlom, správnym stravovaním, dostatkom spánku a vhodným tréningom.

To všetko poukazuje na skutočnosť, že žiť so psoriázou nie je ľahké a je to stály spoločník pre tých, ktorí ju majú. „Ovplyvňuje to všetko. Celý život. Žijete svoj život inak,“ hovorí Abigaile. V súčasnej dobe sa povedomie o psoriáze veľmi rozšírilo a Abigaile tvrdí, že je to dobre, pretože čím viac ľudí chorobu pochopí a pochopí aj to, že psoriáza nie je nákazlivá, tým viac sa práve samotní ľudia so psoriázou budú cítiť lepšie a zvýši sa aj ich sebavedomie.


Prevzatéhttps://health.usnews.com/conditions/psoriasis/living-with-psoriasis

USNews by  Elaine K. Howley, Contributor Duben 2019

Pridaj komentár
Doprava ZDARMA nad 70 €

Zdarma i při vrácení objednávky

30 dní na vrátenie lampy

30 dnů od doručení objednávky

Záruka vrátenia peňazí

Při vrácení lampy do 30 dní

100% Bezpečná platba

Fio banka / MasterCard / Visa