Pri objednávke nad 70 € doprava ZDARMA

Máte otázky? Zavolajte na (+420) 605 196 199

Napíšte nám: info@fotoliecba.sk
Sebavedomá žena s vitiligom

Vitiligo a jeho liečba

Čo je Vitiligo?

Vitiligo je kožné ochorenie charakterizované vznikom bielych rôzne veľkých škvŕn. Ide o stratu pigmentu a chýbanie melanocytov, teda buniek, ktoré produkujú kožný pigment melanín. Ložiská sa vyskytujú na celom tele, najčastejšie je však postihnuté okolie úst, prstov a kĺbov. V postihnutých miestach môžu vyrastať chĺpky tiež so stratou pigmentu.

Typy Vitiliga

Podľa veľkosti zasiahnutej oblasti môžeme rozlišovať niekoľko typov tohto ochorenia. Keď sa na koži chorého vyskytujú malé drobné škvrnky, ktoré sú zhlukované na jednom mieste, hovoríme o fokálnom type vitiliga. Tento typ nie je príliš závažný, škvrny pokrývajú menej ako 5 % celkového povrchu tela. Segmentálny typ vitiliga sa potom prejavuje škvrnami, ktoré sa nachádzajú v pruhu, najčastejšie len na jednej strane pacienta. Najbežnejším typom ochorenia je generalizované vitiligo. Pacient má už mnohopočetné škvrny, ktoré sú rozprestreté na rôznych miestach na tele. Tieto škvrny postupne splývajú a stávajú sa väčšími. Najťažšou formou ochorenia je potom univerzálne vitiligo, kedy strata pigmentu presahuje 80 % povrchu ľudského tela.

Sebavedomá žena s vitiligom na tvári a ruke

Liečba vitiliga

Vitiligo je v súčasnej dobe nevyliečiteľné, jeho prejavy ale môžeme dobre koordinovať. S liečbou treba začať čo najskôr po objavení prvých malých škvŕn. Cieľom liečby je dosiahnutie repigmentácie, čo je dôležité z hľadiska estetického, ale aj ochranného, pretože miesto postihnuté vitiligom nie je chránené pred slnečným žiarením. Ako teda môžeme prejavy Vitiliga zmierňovať?

Zakrytie škvŕn

Na dočasné zakrytie škvŕn môžete použiť aj samoopaľovacie produkty na vitiligo. Môžete využiť samoopaľovacie krémy či samoopaľovacie mlieka, ktoré môžu byť aj vo forme peny.

Lakeť ženy s vitiligom
Ožarovanie ruky s vitiligom UVB lampou Lumenica

UVB fototerapia

Fototerapia je teraz jedna z najúčinnejších metód liečby kožných ochorení – nielen vitiliga, ale aj psoriázy, ekzému atď. Používa sa UVB žiarenie o vlnovej dĺžke 311 nm, ktoré má najvýraznejší terapeutický účinok. Ožarovanie lampou môžete podstupovať v pohodlí domova, samozrejme po predchádzajúcej porade s lekárom. Frekvencia svetloliečby u vitiliga je 2x až 3x týždenne. K repigmentácii pokožky dochádza zhruba po 30 až 50 dávkach.

Doba ožarovania závisí od typu pokožky. Pred začatím liečby je preto potrebné stanoviť úvodnú dávku. Čas terapie bude kratší, pokiaľ je pokožka náchylnejšia a citlivejšia na pôsobenie svetla. Priemerná doba úvodnej dávky je okolo 20 až 40 sekúnd. Keď sa na pokožke neobjaví začervenanie, tak sa dávka zvyšuje pri každej ďalšej terapii o 20 až 25 %.

Pridaj komentár
Doprava ZDARMA nad 70 €

Zdarma i při vrácení objednávky

30 dní na vrátenie lampy

30 dnů od doručení objednávky

Záruka vrátenia peňazí

Při vrácení lampy do 30 dní

100% Bezpečná platba

Fio banka / MasterCard / Visa