Pri objednávke nad 70 € doprava ZDARMA

Máte otázky? Zavolajte na (+420) 605 196 199

Napíšte nám: info@fotoliecba.sk
Lupénka ve vlasech

Psoriáza vo vlasoch

Psoriáza je jedným z najčastejších kožných ochorení. Postihuje najmä kožu, ale postihnúť môže aj nechty a kĺby. Bohužiaľ sa nevyhýba ani vlasovej pokožke. Vlasová psoriáza sa vyskytuje približne u polovice pacientov so psoriázou. Je to chronické ochorenie. Psoriázu bohužiaľ nemožno úplne vyliečiť, ale jej príznaky možno účinne zmierniť.

Príznaky psoriázy vo vlasoch

Psoriáza vo vlasoch sa prejavuje rýchlym rastom kožných buniek na vlasovej pokožke. Následne dochádza k výskytu suchých, často začervenaných a svrbiacich ložísk, z ktorých sa odlupujú strieborné šupiny.

Existuje niekoľko možných príčin vzniku psoriázy vo vlasoch, ktoré sú väčšinou totožné s príčinami klasickej psoriázy. Psoriáza zvyčajne závisí od kombinácie rôznych rizikových faktorov. O príčinách vzniku klasickej psoriázy sme písali v našom predchádzajúcom článku. Medzi príčiny priamo súvisiace so psoriázou však patria aj poranenia vlasovej pokožky spôsobené neopatrným česaním, snímaním čiapky alebo používaním nevhodných šampónov.

Liečba vlasovej psoriázy

Liečba psoriázy vo vlasoch môže byť náročnejšia, pretože je skrytá pod vlasmi. Účinné látky sa tak ťažšie dostávajú do pokožky. Nech už je stav vlasovej pokožky akýkoľvek, na vlastnú terapiu je potrebné ju najskôr pripraviť odstránením čo najväčšieho množstva šupín. Tie sa dajú odstrániť klasickým umytím vlasov, prípadne ich opatrným vyčesaním.

Lupénka ve vlasech

Krémy a šampóny

Po odstránení šupín môžete napríklad použiť krém (ak to stav vlasov umožňuje) alebo šampón. Výborne poslúži aj hydratačný sprej alebo bylinný kúpeľ. V každom prípade je nevyhnutné používať prípravky určené pre pokožku so psoriázou. Napríklad umývanie bežným šampónom môže príznaky psoriázy vo vlasoch ešte viac zhoršiť.

Pacientom s vlasovou psoriázou sa takisto neodporúča fénovanie vlasov, ktoré pokožku ešte viac vysušuje.

UVB hrebene

Bohužiaľ, boj so psoriázou niekedy pripomína boj s veternými mlynmi a často funguje až posledná osvedčená metóda. Tou býva často fototerapia alebo používanie UVB lámp. Fototerapia má v dermatológii vynikajúce a overené výsledky. U vlasovej pokožky je to však s použitím UVB lampy zložitejšie a rovnako ako v prípade krémov, ani svetlo z UVB lampy nedokáže cez vlasy k postihnutej pokožke 100% preniknúť. Preto je oveľa účinnejšie použiť UVB hrebeň, ktorý vlasy prečeše a zaistí lepšie osvietenie postihnutého miesta.

Okrem toho je pokožka hlavy oveľa citlivejšia a potrebuje šetrnejšie zaobchádzanie. Keďže pokožka je väčšinu svojho života ukrytá pod vlasmi, slnečné žiarenie na ňu nepôsobí v takej miere ako na pokožku iných častí tela. Preto je nutné aj v prípade fototerapie zvoliť iný čas expozície.

Po konzultácii s dermatológom a pri splnení určitých podmienok je možné UVB hrebeň používať aj v domácich podmienkach a ľahko tak dosiahnuť pravidelnú liečbu.

Pridaj komentár
Doprava ZDARMA nad 70 €

Zdarma i při vrácení objednávky

30 dní na vrátenie lampy

30 dnů od doručení objednávky

Záruka vrátenia peňazí

Při vrácení lampy do 30 dní

100% Bezpečná platba

Fio banka / MasterCard / Visa