Pri objednávke nad 70 € doprava ZDARMA

Máte otázky? Zavolajte na (+420) 605 196 199

Napíšte nám: info@fotoliecba.sk
Lupénka na loktech

Komplexné riešenie psoriázy

Psoriáza je neinfekčné zápalové ochorenie kože, ktoré neohrozuje život, ale je veľmi nepríjemné a niekedy aj dosť bolestivé. Ochorenie spočíva v tom, že imunitný systém človeka sa obráti proti vlastnému organizmu. Je to preto, že imunitný systém je príliš aktívny a núti telo vytvárať nové kožné bunky, aj keď nie sú potrebné. Výsledkom je zrýchlený proces regenerácie kože postihnutej psoriázou. Proces v tomto prípade trvá približne 4 dni. U bežného človeka trvá tento proces približne 4 týždne.

Príčiny psoriázy ešte nie sú úplne objasnené. Svoju úlohu však určite zohráva aj dedičnosť a predpokladá sa, že svoju úlohu zohrávajú aj niektoré vonkajšie podnety, ako napríklad stres, alkohol, spálenie slnkom, suchý vzduch, poranenia kože a niektoré lieky.

Hoci psoriáza, žiaľ, ešte nie je vyliečiteľná, jej príznaky sa dajú zmierniť na prijateľnú úroveň. To si však vyžaduje komplexnú liečbu psoriázy kombináciou viacerých liečebných postupov. A všetky metódy, ktoré môžu zmierniť príznaky psoriázy, sa musia aplikovať vo vzájomnej kombinácii.

Existuje množstvo faktorov a metód, ktoré môžu zmierniť príznaky psoriázy. Ale ako už bolo spomenuté, iba spolu tvoria celok, ktorý môže udržať psoriázu na uzde.

Vitamíny

To úplne najjednoduchšie je prehltnúť každý deň nejaký ten vitamín. Pri psoriáze pomáha vitamín A, B6, D a E.

Masti a krémy

Zmierneniu lokálnych prejavov psoriázy napomôžu masti a krémy, ktoré pokožku hydratujú, môžu mať protizápalové účinky a zároveň pomáhajú od svrbenia a zmierňujú začervenanie kože.

Hydratácia pokožky

Ak trpíte psoriázou, je dôležité vyhnúť sa vysušovaniu pokožky. Dodržiavajte napríklad pitný režim, používajte zvlhčovače a zvlhčujte vzduch v priestoroch, kde sa zdržiavate dlhší čas.

Kúpele

Vlažný kúpeľ so soľou z Mŕtveho mora upokojuje a vyživuje problematickú pokožku a zároveň zmierňuje svrbenie.

Nevhodné vonné zložky

Mydlá, sprchové gély, šampóny, dezodoranty a ďalšie prípravky, ktoré bežne používame v kontakte s pokožkou, síce príjemne voňajú, ale rozhodne nie sú vhodné pre pokožku s psoriázou. Vonné látky v týchto výrobkoch sú väčšinou syntetické a môžu výrazne zhoršiť priebeh psoriázy. Existujú alternatívy v podobe prírodných produktov.

Vitamín A a strava

Zdravá životospráva

Priebeh psoriázy veľmi negatívne ovplyvňuje nezdravá strava. Odporúča sa vyhýbať priemyselne vyrábaným polotovarom, potravinám s vysokým obsahom tzv. éterov, rafinovaným cukrom a tvrdému alkoholu. Na druhej strane, omega-3 mastné kyseliny majú pozitívny vplyv na stav pokožky. Tie sa nachádzajú napríklad v rybách, orechoch a rôznych semenách.

Asi nie je prekvapujúce, že fajčenie je pri psoriáze veľmi nevhodné.

Stres

Stres je ďalším faktorom, ktorý výrazne zhoršuje priebeh ochorenia. Vyhnúť sa mu je však v súčasnosti pre mnohých ľudí takmer nemožné. Napriek tomu, ak je to aspoň trochu možné, je vhodné dopriať hlave trochu odpočinku. Ďalším problémom je skutočnosť, že stres spôsobujú aj samotné prejavy psoriázy. V tomto prípade nie je na škodu navštíviť terapeuta.

Fototerapia

V dermatológii má fototerapia alebo liečba svetlom vynikajúce a preukázateľné výsledky. Stáva sa dokonca základnou metódou liečby psoriázy, na ktorú sa za najúčinnejšie považuje žiarenie s vlnovou dĺžkou 311 nm. Svetelná terapia sa vykonáva pomocou špeciálnych UVB lámp, ktoré môžu lokálne aplikovať žiarenie priamo na postihnutú pokožku. Po konzultácii s lekárom a pri splnení určitých podmienok možno UVB lampy používať aj doma a liečbu vykonávať pravidelne.

Fototerapia vo vlasoch
Pridaj komentár
Doprava ZDARMA nad 70 €

Zdarma i při vrácení objednávky

30 dní na vrátenie lampy

30 dnů od doručení objednávky

Záruka vrátenia peňazí

Při vrácení lampy do 30 dní

100% Bezpečná platba

Fio banka / MasterCard / Visa