Pri objednávke nad 70 € doprava ZDARMA

Máte otázky? Zavolajte na (+420) 605 196 199

Napíšte nám: info@fotoliecba.sk
Ozařování pokožky hlavy UV světlem

Účinky UV žiarenia I.

UV žiarenie má nenahraditeľné pozitívne následky. Aké?

Priaznivo pôsobí na náladu.

Či je už za to zodpovedná samotná UV zložka alebo celé spektrum slnečného svitu – väčšina ľudí má lepšiu náladu za krásneho jasného slnečného dňa ako pri zachmúrenej oblohe.

Je vhodné na dezinfekciu.

Pri ožiarení silným UV svetlom mikroorganizmy veľmi rýchlo hynú – platia na nich rovnaké negatívne efekty ako na väčšie tvory, akurát sa im nedokážu tak účinne ubrániť.

Ale hlavne … Vytvára v koži vitamín D.

Vitamín D je v skutočnosti označenie jednej alebo viacerých molekúl zo skupiny steroidných molekúl presnejšie kalciferolov. Pri expozícii ľudskej kože UV žiareniu sa bavíme konkrétne o vitamíne D3 – cholekalciferol. U rastlín existuje jeho ekvivalent, vitamín D2 – ergokalciferol.

Toto však stále nie je aktívna forma vitamínu – v pečeni sa mení cholekalciferol na kalcidiol a až v obličkách sa kalcidiol metabolizuje na kalcitriol – čo je konečne biologicky aktívna forma vitamínu D. Cholekalciferol a kalcidiol sú akési zásobné formy, z ktorých sa podľa potreby vytvára kalcitriol. Udržanie správnej rýchlosti syntézy aktívnej formy je veľmi dôležité, lebo jeho zvýšená hladina má rovnaké negatívne účinky ako tá znížená. No a táto aktívna forma vitamínu D má v správnej koncentrácii v ľudskom tele mnoho úloh.

  • Udržovanie rovnováhy cyklov vápnika a fosforu (hlavne kosti a zuby).
  • Regulácia mnohých génov zodpovedných za biologické procesy
  • posilnenie imunitného systému.
  • Stimulácia rastu a rozvoja kožných buniek

Hodnota vitamínov skupiny D je nepostrádateľná a v súvislosti s ním aj hodnota UV žiarenia. V poslednom čase sa ale čoraz častejšie stretávame s jeho nedostatkom.

V našich zemepisných šírkach sa však vo všeobecnosti nemáme čoho báť – udáva sa, že v lete na tvorbu vitamínu D bohate postačuje nášmu priemernému fototypu vystavenie rúk a tváre na priamom slnku zhruba 20 minút 2x týždenne. V zime to môže byť problematickejšie – ale myslím, že za jasného dňa sa dá čosi pobrať. Akurát treba byť otužilejší a vonku sa odhaliť. Všeobecne a zjednodušene sa udáva, že slnko má byť minimálne cca 50° nad horizontom, aby sa D-éčko tvorilo. V praxi to však nie je tak, že pri 50,1° ste vybavení a pri 49,9° môžete robiť čo chcete a žiaden vitamín D nenachytáte. Ako som spomínal, miera útlmu UV-B pásma v atmosfére nie je závislá len na sklone lúčov slnka, ale aj „milióne“ iných faktorov. Pri oslabenej ozónovej vrstve môže byť na Lomničáku na poludnie v januári UV-B žiarenia aj na spálenie a naopak v marci kdesi na nížine pri nečakane zosilnenej ozónovej vrstve a veľkej koncentrácii aerosolov vo vzduchu nebude žiadne, aj napriek jasnému dňu. A bez spektrografu to asi v danom momente nezistíte … Takže šup na Slnko vždy, keď sa dá, ale s rozumom.

Doprava ZDARMA nad 70 €

Zdarma i při vrácení objednávky

30 dní na vrátenie lampy

30 dnů od doručení objednávky

Záruka vrátenia peňazí

Při vrácení lampy do 30 dní

100% Bezpečná platba

Fio banka / MasterCard / Visa