Pri objednávke nad 70 € doprava ZDARMA

Máte otázky? Zavolajte na (+420) 605 196 199

Napíšte nám: info@fotoliecba.sk

Čo by sme mali vedieť o psoriáze a našej strave?

Strážte si stravu

Pokiaľ trpíte psoriázou mali by ste okrem mastí a tabletiek sledovať aj to čo máte na tanieri. Zdravá strava kopa ovocia a zeleniny, menej bielkovín a najlepšie celozrnné pečivo, to je správna cesta takmer pre všetkých. Ale niektorí ľudia, ktorí trpiaci psoriázou hovoria, že ich stravovacie návyky môžu ovplyvniť aj ich kožu.

Pohár s červeným vínom

Obmedzte alkohol

Súvislosť medzi alkoholom a psoriázou nie je jasná, ale odborníci hovoria, že ak pijete, buďte mierni. Pre mužov to znamená nie viac ako dva nápoje denne a pre ženy nie viac ako jeden.

Štúdie ukazujú, že muži, ktorí pijú ťažko, nereagujú na liečbu psoriázy. A niektoré výskumy naznačujú, že ľudia, ktorí majú psoriázu a boli ťažkými alkoholikmi, zistili, že sa ich koža zlepšila, keď prestali. Ak je váš stav obzvlášť závažný alebo užívate určité lieky, ako je metotrexát a akitretín, môže vám lekár odporučiť, aby ste sa úplne vzdali alkoholu.

Potraviny bojujúce proti zápalom

Niektoré štúdie naznačujú, že antioxidanty, ako je vitamín C, vitamín E, beta-karotén a selén, môžu mať protizápalový vplyv. Protizápalové potraviny sú všeobecne zdravé, takže by nemalo bolieť, keby ste ich vyskúšali.

Napríklad:

  • Ovocie a zelenina, najmä bobuľovité plody, čerešne a zelené listy.
  • Losos, sardinky a ďalšie ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny.
  • Byliny a korenie bohaté na antioxidanty, ako tymián, šalvia, rasca a zázvor.
  • Srdci zdravé zdroje tuku, ako je olivový olej, semená a orechy.
Ovoce a zelenina na stole

Niektoré potraviny môžu zhoršiť zápal. Pokúste sa ich obmedziť:

  • Chemicky spracované potraviny a rafinované cukry.
  • Tučné červené mäso.
  • Mliečne výrobky.
Doktor merajúci obvod brucha

Schudnúť

Ľudia s nadváhou alebo obezitou majú väčšiu šancu „chytiť“ psoriázu a ich príznaky majú tendenciu byť horšie. Štúdie naznačujú, že vaša pokožka sa môže zlepšiť, ak zhodíte pár kíl. Môže to byť preto, že tukové bunky vytvárajú určité bielkoviny, ktoré môžu vyvolať zápal a zhoršiť stav. Môžete skúsiť jesť menšie porcie, obmedziť sacharidy alebo tuky alebo dodržiavať kombináciu diétnych stratégií, ktoré odporučí lekár.

Bezlepková strava

Možno sa pýtate, či sa vaša psoriáza zlepší, keď nasadíte bezlepkovú diétu. Hoci môžete počuť o úspechoch od niektorých, ktorí ju vyskúšali, zatiaľ žiadna štúdia nepreukázala, že skutočne pomáha.

Táto diéta je potrebná, ak máte celiakiu, ktorá je rovnako ako psoriáza autoimunitné ochorenie. Výskumy naznačujú, že ľudia so psoriázou pravdepodobnejšie trpia ďalším autoimunitným ochorením. Ak „idete“ bez lepku, znamená to, že musíte odstrihnúť potraviny, ktoré obsahujú zrná, ako je pšenica, jačmeň a raž. Nevýhodou je, že práve tieto potraviny sú tiež zdravé pre srdce a psoriáza zvyšuje vašu šancu na ochorenie srdca.

Máte ďalšie nápady alebo skúsenosti? Podeľte sa s nami v komentári 🙂


Prevzatéhttps://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/psoriasis-avoid-foods#1

WebMD Medical Reference Reviewed by Debra Jaliman, MD Prosinec 2018

Pridaj komentár
Doprava ZDARMA nad 70 €

Zdarma i při vrácení objednávky

30 dní na vrátenie lampy

30 dnů od doručení objednávky

Záruka vrátenia peňazí

Při vrácení lampy do 30 dní

100% Bezpečná platba

Fio banka / MasterCard / Visa