Pri objednávke nad 70 € doprava ZDARMA

Máte otázky? Zavolajte na (+420) 605 196 199

Napíšte nám: info@fotoliecba.sk
Bylinky na lekárske účely na stole

Aké bylinky môžu pomôcť pri psoriáze?

Aké bylinky môžu pomôcť pri psoriáze?

Ľudia používali byliny na ošetrovanie kožných chorôb po stáročia a nedávny výskum podporil myšlienku, že niektoré bylinné liečby môžu zlepšiť symptómy psoriázy. Mnoho bylín môže znížiť zápal alebo spomaliť rast kožných buniek, čo môže pomôcť pri symptómoch psoriázy.

Mahónia cezmínolistá (Mahonia aquifolium)

Mahonia aquifolium je kvitnúca rastlina, ktorá pochádza z mahonského kríka. Tiež známe ako Oregon hrozno. Táto bylina bola v minulosti používaná pri liečbe zápalových stavov, vrátane psoriázy. Obsahuje berberín, ktorý môže pomôcť potlačiť niektoré zápaly, ktoré spôsobuje psoriáza.

Rastlina má aj antiproliferačné účinky, čo znamená, že môže spomaliť rast kožných buniek. Táto schopnosť pomáha so psoriázou, pretože stav spôsobuje, že kožné bunky sa rozdelia príliš rýchlo, čo vedie k šupinatej pokožke a plaketám. Podľa Národného centra pre zdravie (US) má Mahónia cezmínolistá jedny z najsilnejších dôkazov liečebných účinkov zo všetkých bylín na liečbu psoriázy.

Kvetina Mahónia cezmínolistá

Indigo naturalis

Indigo naturalis, tiež známa ako qing dai, je tradičný čínsky bylinný liek, ktorý ľudia používajú na liečbu kožných ochorení. Výrobcovia ho extrahujú z rôznych rastlín, vrátane Baphicacanthus cusia.

Nedávne klinické štúdie naznačujú, že liečba môže pomôcť pri psoriáze. Štúdia z roku 2017 poskytla 24 osobám s miernou psoriázou indigo naturalis alebo placebo počas 8 týždňov. Po pokuse mali ľudia v skupine psoriázy významne menej príznakov ako pacienti v skupine s placebom.

Listy Aloe Vera

Aloe Vera

Krémy a gély obsahujúce extrakt z rastliny Aloe vera majú antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Môžu pomôcť upokojiť kožu a bojovať proti baktériám, ktoré by mohli spôsobiť infekciu. Americký národný ústav pre zdravie uvádza, že existuje dôkaz, že Aloe vera môže pomôcť so psoriázou, hoci menej dôkazov ako pre Mahonia aquifolium a indigo naturalis.

Systematické preskúmanie z roku 2017 naznačuje, že všetky tri bylinné lieky boli najúspešnejšie na liečenie psoriázy. Ústav dodal, že je potrebných viac dôkazov, kým ich veda dokáže potvrdiť ako účinnú liečbu tohto ochorenia.

Nežiaduce účinky a riziká

Používanie bylinných prostriedkov na pokožke môže u niektorých ľudí spôsobiť nežiaduce účinky, napríklad:

  • podráždenie kože
  • opuch
  • svrbenie
  • pálenie
  • bolesť

Pri použití esenciálneho oleja je potrebné olej vopred zriediť. Ľudia môžu použiť krémy obsahujúce byliny priamo na koži, pokiaľ výrobca odporúča túto metódu. Pred použitím akéhokoľvek bylinného prostriedku najprv otestujte malé množstvo na pokožke, aby ste skontrolovali alergické reakcie. Pred použitím nového prírodného prostriedku sa radšej poraďte s lekárom, pretože niektoré zložky môžu reagovať s existujúcimi liekmi alebo ovplyvniť špecifické zdravotné stavy.

Na záver

Psoriáza je zápalový stav kože. Neexistuje priamy liek, ale ľudia môžu zmierniť príznaky liečbou a prírodnými liekmi.

Existujú určité dôkazy, že tri byliny – Mahonia aquifolium, indigo naturalis a Aloe vera – môžu zlepšiť symptómy psoriázy znížením zápalu alebo rastu kožných buniek. Účinnosť liečby bude závisieť od mnohých faktorov, ako je závažnosť ochorenia alebo doba diagnózy.


Prevzatéhttps://www.medicalnewstoday.com/articles/Which herbs can help with psoriasis?

Pridaj komentár
Doprava ZDARMA nad 70 €

Zdarma i při vrácení objednávky

30 dní na vrátenie lampy

30 dnů od doručení objednávky

Záruka vrátenia peňazí

Při vrácení lampy do 30 dní

100% Bezpečná platba

Fio banka / MasterCard / Visa